Over ons

CUM JUBILO

Damesschola Watou

Sint-Pietersbasiliek Rome

Passie voor het gregoriaans

De damesschola Cum Jubilo beschouwt het Gregoriaans niet zozeer als een vrijblijvende concerterende muziek, maar wel als het gezongen gebed van de katholieke kerk. De opdracht van het koor bestaat er o.a. in om het Gregoriaans een bredere bekendheid en verspreiding te geven als functionele liturgische zang.

Verder wil de schola haar steentje bijdragen om het Gregoriaans in een levendige traditie te promoten als spiritueel en mystiek erfgoed van onze westerse cultuur. Daarom verzorgt het koor zeer regelmatig themagebonden audities.

Wat de wijze van interpretatie betreft, werd geopteerd voor een uitvoeringspraktijk volgens de oudste handschriften. Deze handschriften die dateren uit de achtste en negende eeuw, verlenen aan de muzikale voordracht van de Latijnse tekst een buitengewoon krachtige expressie.

 

De laatste jaren worden gekenmerkt door een plotselinge, wereldwijde, bijna onverklaarbare interesse voor het Gregoriaans. Heeft dit te maken met een zoeken naar een mentale verdieping die onze huidige maatschappijstructuren niet meer bieden? Waarschijnlijk wel. Gregoriaans is de meest eerlijke muziek die men zich voorstellen kan. Deze zang brengt een weldoende rust, zelfs als men het Latijn niet begrijpt. Gregoriaans is een universele zang, vijftien eeuwen oud en nog steeds actueel in diverse culturen. Gregoriaans is de liturgische zang bij uitstek. Dit komt o.a. door het feit dat deze muziek het gemoed van iedere mens aanspreekt, ongeacht het over vreugde, liefde, zorg, berusting, verdriet, hoop of vertrouwen gaat. Gregoriaans is de golflengte van het gemoed, die niet in frequenties FM, MW of LW genoteerd wordt; ze beantwoordt perfect aan een grote honger naar een diepere spiritualiteit en grote innerlijkheid, die men sinds enkele decennia in brede lagen van de maatschappij kan waarnemen.

 


Geschiedenis en toekomst van Cum Jubilo

Cum Jubilo werd in 1976 als gemengde schola opgericht in de schoot van het toenmalige parochiekoor van Abele, dat onder leiding stond van Hubert Adriaen. Vanaf 1976 waren de dirigenten achtereenvolgens Bernard Deheegher en Wim Orbie.

Er werden een LP en twee CD’s opgenomen. Ook talrijke radio-en televisiemissen, evenals de gregoriaanse gezangen tijdens de zaligverklaring van Pater Damiaan in Brussel (1995), werden door de schola verzorgd.

Tenslotte behoorden buitenlandse koorreizen (Luxemburg, Echternach,  Aken, Keulen, Regensburg, Nürnberg, Straatsburg, Reims, Metz, Cremona en naar diverse steden in Polen) tot de vaste koorwerking.

 

Na dertig jaar van intens koorleven groeiden de heren- en damesschola langzaam uit tot twee schola’s met eigen profiel en programma. In 2006 opteerde de herenschola voor een eigen bestaan onder de naam Viri Galilaei zodat Cum Jubilo de facto een damesschola werd. Mevrouw Agnes Delbaere dirigeerde de damesschola tot 2010.

 

Ondertussen werden binnen de schola veel inspanningen geleverd om de continuïteit  te verzekeren en kon de muzikale leiding in 2011 worden overgedragen aan Isabelle Theodon. Met deze nieuwe structuur bevindt de schola zich opnieuw in stabiele wateren, traden er in 2016 enkele nieuwe leden toe en kan er vertrouwensvol naar de toekomst worden uitgekeken.

 

In 2013 werd er een spirituele concertreis naar Israël ondernomen.

 

Zondag 5 maart 2017 sloten we onze tiendaagse Italiëreis naar Rome en Assisi af.

Het muzikale programma startte op zondagvoormiddag 26 februari in Rome met het zingen van de mis in de kerk van de orde van de oratorianen Santa Maria in Vallicella Chiesa Nova.

 

Het koor nam deel aan een project, samen uitgebouwd met l’Académie du Chant Grégorien (Brussel-Wallonië), waarbij de diverse monastieke getijden van Aswoensdag werden gezongen in een aantal Romeinse basilieken: Sint-Pieters, Santa Maria Maggiore, Santa Prassede, San Clemente, Sint-Paulus buiten de muren en Santi Giovanni e Paolo.

 

Vanaf zondagnamiddag werd er gestart, samen met zestig bevriende zangers uit zeven Europese landen, met het instuderen van het officie van aswoensdag onder leiding van Jaan-Eik Tulve uit Estland, dirigent van het bekende Estse ensemble Vox Clamantis.

Na het afwerken van dit Romeprogramma reisde Cum Jubilo verder naar Assisi waar we zongen in de basiliek van San Francesco en in de kerk Santa Chiara. Daarnaast werd er een concert verzorgd in de kerk van Santa Maria Maggiore.

Daarnaast heeft de schola in september intensief meegewerkt aan de viering van de H.Winok. Hij was afkomstig uit Bretagne, trok naar Sithiu (Sint-Omaars) waar hij zich aansloot bij een groep monniken o.l.v. de H. Bertinus. Op diens verzoek stichtte hij er in 685 de priorij van Wormhout. Daar werd hij bij zijn dood in 717, dus 13 eeuwen geleden begraven. Zijn relieken werden rond het jaar 1000 overgebracht naar Sint-Winoksbergen. Samen met de H.Bertinus heeft de H. Winok een grote stempel gedrukt op het religieus en cultureel-economisch leven in Frans-Vlaanderen.

 

Tenslotte kijkt de schola reeds vol enthousiasme uit naar de volgende editie van

het driejaarlijks Internationaal Gregoriaans Festival van Watou dat in mei 2021 zal plaatsvinden.

www.festivalwatou.be

 

 

2 februari 2019: O.L.V.-Lichtmis te Houtkerque (Fr)

4 juli 2018: 10 jaar 'Pastoorstraatkermesse' te Reningelst met tentoonstelling '450 jaar pastoors'

Vespers in de H. Walburgakerk te Veurne, zondag 25 februari 2018

Aswoensdag 2018 in Brugge: Lauden in de Sint-Godelievabdij, Sext in de Onze-Lievevrouwekerk, None in de Basiliek van het H.Bloed en Avondgebed in de Sint-Salvatorskathedraal met bisschop Lode Aerts.

7-8 oktober 2017: drie-abdijenviering in Oosterhout (Nederland)

1300ste sterfherdenking van de H. Winnoc in Wormhout -Frans-Vlaanderen op 28 en 29 september 2017

Rome, 24 februari- 1 maart 2017

Assisi, 2-5 maart 2017

Parijs, 3 en 4 april 2011: Chapelle du Vâl de Grace en Saint-Germain l'Auxerrois

Contact


Bernard Deheegher


Moenaardestraat 20

8978 Watou - België


bernard.deheegher@gmail.com00 32 57- 38 82 67

00 32 477- 65 09 21

Recentste update: 5 februari 2019